Sigarayı Bıraktıktan Sonra Vücutta Nasıl Bir Değişim Oluyor?

Sigarayı Bıraktıktan Sonra Vücutta Nasıl Bir Değişim Oluyor?

Sigarayı Bıraktıktan Sonra Vücutta Nasıl Bir Değişim Oluyor? Tek bir adetinde bile binlerce kimyasal madde bulunan sigarayı bıraktan sonra meydana gelen iyileşme süreci bir mucize olarak karşımıza çıkıyor. Gün, hafta, ay ve yıllara göre hücrelerin yenilendiğine sizde bu makaleyi okurken hayretler içinde kalacak ve şaşıracaksınız.

Kalp krizinden, kansere, mideden, akciğerlere kadar vücuda bıraktığı zararları ortaya koyan yüzlerce kanıtlanmış klinik araştırmalar sigaranın ne denli tehlikeli bir virüs olduğu gerçeğini bize anlatmaktadır.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hacer Kuzu Okur ;

“Saatte 200-250 km hızla ve 100 derecenin üzerinde sıcaklıkla dumanının ağız içine çarpmasıyla ağız, dil, yemek borusu, solunum yolları, akciğerler ve mideye ulaşır. Dumanının içinde bulunan zararlı maddeler saniyeler içinde kan damarları, kalp, beyin, böbrekler, mesane gibi pek çok organa ulaşarak zarar vermeye başlar” diyor.

https://www.ntv.com.tr/saglik

Sigarayı bırakan kişinin vücudunda 20 dakikadan itibaren olumlu gelişmeler yaşanıyor.

15 yıl sigara içmiş 2 kişiyi örnek alarak yapılan incelemede, 15 yıl sonra diğerinin sigarayı bıraktıktan sonra meydana gelen değişime örnek veren Göğüs Hastalıkları Uzmanı, “Bu iki kişiden birinin sigara içmeye devam etmesiyle, her sigara ile ömründen 12 dakika azalmaya devam ederken, hastalıklara yakalanma riski artıyor. Sigarayı içmeye devam etmesiyle kişinin kendi yaşıtlarına göre yaşam süresi 15 yıl kısalıyor” diye konuşuyor.

Buna karşın, sigarayı bırakan kişinin vücudunda ilk 20 dakika içinde olumlu gelişmeler yaşandığını vurgulayan Doç. Okur, bu olumlu gelişmeleri ve iyileşmeleri takvimle açıklıyor:

İlk 8 saatte: Nefesteki kötü koku, kandaki oksijen ve karbonmonoksit düzeyi 8 saatte normale dönüyor.

1. günün sonunda: Kalp krizi riski 24 saat içinde azalmaya başlıyor.

2. günün sonunda: Tat alma ve koku duyusu 48 saatte artmaya başlıyor.

3. günün sonunda: Sigarayı bırakan kişi nefes darlığı sorununun azalmaya başladığını ve nefes almasının kolaylaştığını 3 gün içinde hissetmeye başlıyor. Kandaki karbonmonoksit gazı azalmaya başladığı için halsizlik ve baş ağrısı gibi sorunlar da azalıyor.

2-12 hafta sonunda: Sigarayı bıraktıktan 2-12 hafta içinde dolaşımı düzelmeye başlıyor, öksürük şikayeti varsa azalıyor, balgam sorunu yarı yarıya azalıyor. Bağışıklık sistemi güçlenmeye başlarken yürümesi kolaylaşıyor ve akciğer fonksiyonları düzelmeye başlıyor.

3-9 ay içinde: Bırakmayı takiben 3-9 ay içinde öksürük ve nefes darlığı azalıyor, enfeksiyon riski azalıyor ve enerjisinde artış hissediyor.

1 yıl sonra: Bir yıl sonra kalp hastalığına yakalanma ve kalp krizi riski yarı yarıya azalıyor.

5 yıl sonra: Beş yıl sonra KOAH riski yarı yarıya azalıyor ve felç riski azalmış oluyor.

10 yıl sonra: Dudak, trakea, özefagus kanseri riski 10. yılın sonunda yarı yarıya azalmış oluyor.

15 yıl sonra: 15 yılın sonunda kalp damar hastalık riski hiç içmemiş kişiyle eşit hale geliyor.

15-20 yıl sonra: Akciğer kanseri riski ise 15-20 yıl sonra yüzde 50-90 oranında azalıyor.

Sigara içen içmeyen ciğer farkı

Sigarayı Bırakmak Beyinde Başlar!

Sigarayı bırakmak bilinç altında yani beyninizde başlıyor. Sigarayı bırakmayı gerçekten istemiş olmalısınız. Ben sigarayı bıraktım! , Ben Sigarayı Bırakacağım! diye beyninizde tüm benliğinizle tekrar etmek ve sigaradan tiksininceye kadar bunu bilinç altınıza inandırmalısınız.

biraktim.info olarak, JUUL ve IQOS cihazlarını satarken, amacımız el alışkanlığını kırmak ve sigara bırakmaya yardımcı olduğunu ifade etmeliyiz. bu ürünleri kullanan kişilerin de bu amaçla elektronik sigara cihazlarını kullanması gerektiğini hatırlatmak isteriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir